Anaokuluna Alışma Süreci
- Uzm. Psk. Melis Özmen
- 12 Eyl 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 Tem 2020

Anaokuluna alışma süreci bazı çocuklar için son derece kolay geçerken bazıları içinse çok sancılı geçmektedir. Aslında ayrılma zorlukları çocuğun gelişiminin normal ve sağlıklı bir parçasıdır. Alıştığı kişilerden sonra başka insanlara güvenmek, dış dünyaya açılmak çocuk için zor bir süreç olabilmektedir.
Çocuğun anaokuluna başlama sürecinde sadece çocuk değil annenin de duygusal olarak hazır olması gerekir. Çocuğun ayrılırken annenin üzüntü ve kaygısını hissetmesi anaokuluna uyum sürecini zorlaştırmaktadır. Okula alışma süresi her çocuk için farklılık gösterse de ortalama 1 ay sürmektedir. Çocuğunuzun alışma dönemi bu süreyi geçiyorsa ve ağlamasında, zorlanmasında , isteksizliğinde hiçbir azalma olmuyorsa bu süreçte mutlaka bir psikolog desteği alınmalıdır. Öğretmenine güven duyan bir çocuk zamanla annenin yokluğundan kaygı duymayacak okula ve arkadaşlarına uyum sağlayarak sağlıklı bir sosyalleşme süreci geçirmiş olacaktır.
Okula Başlayan Çocuğunuza Nasıl Destek Olabilirsiniz?
♡Okula başlamak çocuğun hayatında büyük bir değişim olduğundan bu dönemde hayatında başka bir değişiklik olmamasına, mümkün olan tüm alışkanlıklarını devam ettirmesine özen gösterilmelidir.
☆Yemek yeme alışkanlığıyla ilgili yaşanan bir problemin okulun ilk zamanlarında çözülmesini beklemek, alışma sürecinin uzamasına ve zorlaşmasına neden olabilmektedir. Özellikle ilk günlerde çocuğunuzun okulda yemek yemesi konusunda ısrarcı olmayın ve mümkünse okula giderken karnının tok olduğundan emin olun.
♡ Yabancı bir ortamda uykuya geçmek çocuklar için zor olabilmektedir. Dolayısıyla alışma döneminde çocuğunuz okulda uyumak istemiyorsa anlayış göstermeniz önemlidir.
☆Tuvalet alışkanlığını çocuğunuza okula başladığı ilk dönemde vermek yerine bu dönem öncesinde ya da sonrasında öğretmeniz daha sağlıklı olacaktır.
♡Okula başlamadan önce hayatında meydana gelecek bu değişiklik hakkında çocuğa bilgi verilmelidir. Artık okula gidecek kadar büyüdüğünü, okulun eğlenceli bir yer olduğunu, okulda yeni arkadaşlarının olacağını ve onlarla oyunlar oynayabileceğini, onu çok seven öğretmenlerinin olacağını, her türlü ihtiyacını onlara söyleyebileceğini (bunu örneklerle açıklamanız önemli) her gün okul çıkışı onu alacağınızı söyleyebilirsiniz.
☆Bu süreç çocuğunuz için büyük bir bilinmezlik içerir. Bu durum da kaygıyı tetikler. Bu nedenle bu bilinmezliği ne kadar çok azaltabilirseniz, çocuğunuzun kaygısı o derece azalacaktır.
♡Ona mutlaka okuldan kendisini kimin alacağıyla ilgili bilgi verilmeli, okula götürüp getiren kişinin özellikle alışma döneminde aynı olmasına dikkat edilmelidir.
☆ Öğretmeniyle güven ilişkisi kurması bu süreci çok daha kolay bir hale getirecektir. Bu nedenle sizin de öğretmenine duyduğunuz güven, okul ve öğretmenler hakkında çocuğunuzun yanında yapacağınız olumlu konuşmalar faydalı olacaktır.
♡ Özellikle okula başladığı ilk günlerde kendini daha güvende hissetmesi için evden çok sevdiği bir eşyasını (sevdiği bir oyuncak, battaniye, aile resmi gibi) okula götürmesine izin verebilirsiniz.
☆Okulda ya da okula gitme sürecinde çocuğunuzun önünde duygusallaşmanız, onun kaygılarını tetikleyebilir. Siz ne kadar sağlam ve sakin durursanız, çocuğunuz da o derece rahatlayacaktır.
♡Okulun ilk günleri çocuğunuzun çok uzun saatler okulda kalmasındansa, daha kısa zaman dilimleriyle başlayıp bu süreci giderek uzatmak en idealidir.
☆Değişimle ilgili hevesli olun. Eğer siz heyecanlı ama aynı zamanda kendinizden emin görünürseniz çocuğunuz da böyle hissedecektir.
♡Unutmayın ki, her çocuğun gelişim hızı ve uyum süreci birbirinden farklıdır. Bu dönemde sabırlı olmalı, çocuğunuzun kendi hızına izin vererek başarması için ona güvenmeli, fırsat vermeli ve kararlı davranarak onu desteklemelisiniz.
Comments